Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Στα... κάγκελα για απόφαση του Γ.Μανιάτη

Διορισμοί από την πίσω πόρτα


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος


Στα... κάγκελα βρίσκονται οι υπάλληλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή πρόσφατη απόφαση του υπουργού, με την οποία τοποθετεί επικεφαλής στον νότιο και στον βόρειο τομέα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος δύο υπαλλήλους χωρίς να έχει προηγηθεί προκήρυξη για τις εν λόγω θέσεις.

Στην καταγγελία-φωτιά, η οποία απεστάλη τόσο στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, γίνεται λόγος για σκανδαλώδεις, προκλητικές και παράνομες αποφάσεις, οι οποίες αντίκειται στις κυβερνητικές διακηρύξεις περί διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η υπ’ αριθμ. 41129/30-7-2013 απόφαση του Ιωάννη Μανιάτη, η οποία όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ υπογράφτηκε ύστερα από εισήγηση του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία τοποθετούνται ως τομεάρχες στη νότια και στη βόρεια Ελλάδα η Γ. Κ. και η Κ. Μ. αντίστοιχα.

Δύο υπάλληλοι που, όπως καταγγέλλεται, κατείχαν την ίδια θέση την

προηγούμενη πενταετία και τη διατήρησαν αφενός χωρίς να εκδοθεί καμία προκήρυξη και αφετέρου χωρίς να προβλέπεται πουθενά η δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο πρώτος διορισμός

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2002, όταν είχε βγει προκήρυξη για τις θέσεις των τομεαρχών και του γενικού επιθεωρητή. 

Παρόμοια προκήρυξη βγήκε και το 2006. Ωστόσο, ο Γ. Κ. και ο Κ. Μ. τοποθετήθηκαν σε θέση τομεάρχη το 2008 -δηλαδή έξι χρόνια μετά την αρχική προκήρυξη και δύο μετά τη δεύτερη- χωρίς να έχουν καν υποβάλει σχετική αίτηση. 

Η επανατοποθέτηση

Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, ο κ. Μανιάτης αποφάσισε να τις διατηρήσει στις θέσεις τους χωρίς να εκδοθεί ούτε προκήρυξη ούτε Κοινή Υπουργική Απόφαση απόσπασης σε θέση τομεάρχη, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.



Οι συντάξαντες την καταγγελία υποστηρίζουν ότι η επανεπιλογή των τομεαρχών δεν βασίστηκε σε καμία αξιολόγηση ή μοριοδότηση. «Ποια η αξιολόγηση του έργου τους μέχρι τώρα; Δεν υπάρχει υπαλληλικός κώδικας (Ν.3825/07), σύστημα επιλογής προϊσταμένων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια (Ν.3839/2010), ο Ν. 4024/11; Δεν υπάρχει κανένα υπηρεσιακό συμβούλιο ή τουλάχιστον επιτροπή να αποφασίσει ή να γνωμοδοτήσει;» αναρωτιούνται.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο τομεάρχες δεν υπηρέτησαν κατά το παρελθόν, όπως απαιτείται, σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης, ενώ μία εξ αυτών δεν διαθέτει ούτε καν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών!

«Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται στις θέσεις αυτές υπάλληλοι που δεν έχουν κριθεί καμία φορά από υπηρεσιακό συμβούλιο ή τουλάχιστον επιτροπή. Και το πλέον σκανδαλώδες, να μη διαθέτουν στο ελάχιστο τις διοικητικές ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία, προσόντα που απαιτούνταν και έπρεπε να διέθεταν ακόμα και κατά την πρώτη τους επιλογή και φυσικά δεν είχαν… Πώς γίνεται να κατέχουν επιτελικές θέσεις στους επιθεωρητές περιβάλλοντος όταν οι ίδιοι δεν έχουν υπηρετήσει σε αμιγώς περιβαλλοντικές υπηρεσίες;» υπογραμμίζεται στην αναφορά.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι η απόφαση του κ. Μανιάτη για την τοποθέτηση των τομεαρχών δεν αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια», γεγονός που, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, υποδηλώνει συγκάλυψη…

«Δείχνουν» τον πρώην ειδικό γραμματέα

Από την πλευρά τους, κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μιλώντας στο zougla.gr, αποδίδουν την απόφαση που υπεγράφη από τον κ. Μανιάτη σε εισήγηση του πρώην ειδικού γραμματέα Μωυσή Κουρουζίδη κατά τον περασμένο Ιούνιο.

Πράγματι, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας, ο κ. Κουρουζίδης στις 25 Ιουνίου 2013 εισηγείται στον υπουργό την τοποθέτηση των δύο καταγγελλόμενων υπαλλήλων, αναφέροντας μάλιστα ότι διαθέτουν «υψηλή επιστημονική κατάρτιση» και «τη μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία» στα σχετικά θέματα.



«Ο υπουργός υπέγραψε την απόφαση βασιζόμενος στην εισήγηση του πρώην ειδικού γραμματέα, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Μάλιστα, με την εισήγηση του πρώην ειδικού γραμματέα συμφωνούσε και η διοικητική ηγεσία του υπουργείου» επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

Γίνεται έλεγχος
Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι ο υπουργός έλαβε γνώση της καταγγελίας -του κοινοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου- και έχει ήδη δώσει εντολή να διερευνηθεί η νομιμότητα της απόφασης.



«Μία ημέρα μετά την καταγγελία η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού τη διαβίβασε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Καλαφάτη, προκειμένου να αποφανθεί περί της νομιμότητας της απόφασης. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

http://www.zougla.gr/greece/article/diorismi-apo-tin-piso-porta