Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

8 αξιοθέατα της Αργολίδας που δεν πρέπει να χάσετε!

aksiotheata-argolidas-1
Περιοχή με ανεξάντλητο αρχαιολογικό πλούτο, η Αργολίδα, που φιλοξενεί τον
αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, αλλά και το σπουδαίο θέατρο της Επιδαύρου, δεν είναι μόνο γνωστή για τα μνημεία της αυτά, αλλά για δεκάδες αξιοθέατα, διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Καθώς απομακρυνόμαστε από μια καθαρά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιήγηση, η βόλτα μας στο Ναύπλιο και στο Άργος, περιλαμβάνει μικρότερα και μεγαλύτερα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφθούμε.
Ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες, δίπλα στις ακτές, πλάι σε πανέμορφους οικισμούς όπως το Κρανίδι, η Επίδαυρος, η Ερμιόνη, το Τολό και το Πόρτο Χέλι, τους επισκέπτες της Αργολίδας περιμένουν θαυμαστά έργα του παρελθόντος, άλλοτε ενσωματωμένα πλήρως στην καθημερινότητα των ντόπιων και άλλοτε ως μνημεία, που δέχονται χιλιάδες επισκέπτες από τα πέρατα της. Είναι βέβαιο πως κατά την επίσκεψη στην περιοχή θα έχετε δεκάδες επιλογές και για το λόγο αυτό, το terrabook.com σας προτείνει 8 από τα αξιοθέατα της Αργολίδας που δεν πρέπει να χάσετε!

  1. Παλαμήδι
Το επιβλητικό κάστρο που «στεφανώνει» το Ναύπλιο, είναι εξίσου εντυπωσιακό όταν το αντικρίζει κανείς την ημέρα ή τη νύχτα. Το Παλαμήδι αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα επιτεύγματα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής και είναι ορατό από κάθε σχεδόν σημείο της πόλης. Οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, Παλαμήδη, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε το 1687. Κατά τη διάρκεια της αντιβασιλείας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, στο Παλαμήδι φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Για να επισκεφθεί κανείς το κάστρο μπορεί είτε μέσω της οδού που πάει με το αυτοκίνητο στην ανατολική πύλη, είτε μέσω της σκάλας με τα περίφημα «999» σκαλοπάτια που κατασκευάστηκαν την εποχή του Όθωνα από καταδίκους των φυλακών.
aksiotheata-argolidas-1
  1. Μπούρτζι
Το στολίδι του λιμανιού του Ναυπλίου δεν είναι άλλο από το νησί-φρούριο, το Μπούτζι, που απέχει μόλις περίπου 400 μέτρα από τον μόλο. Χτίστηκε το 15ο αιώνα με σκοπό την αντιμετώπιση της πειρατείας και λέγεται ακόμα Castello dello Soglio (Κάστρο του Βράχου), «Porto Cadena» (λιμάνι της αλυσίδας) και «Θαλασσόπυργος».  Ένας ψηλός τριώροφος πύργος ακανόνιστου εξαγώνου ορθώνεται στο κέντρο της νησίδας και πλαισιώνεται από χαμηλούς ημικυκλικούς πύργους για τα κανόνια στα ανατολικά και στα δυτικά του. Η είσοδος του όρμου έκλεινε με μια κινητή αλυσίδα απ’ το Μπούρτζι στη μύτη τηςΑκροναυπλίας (περιοχή Πέντε αδέρφια) και την τραβούσαν κάθε φορά που εχθρικό πλοίο προσέγγιζε το λιμάνι. Κατά τον 20ο αιώνα το Μπούρτζι μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, ενώ λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού, ενώ σήμερα εκεί διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
aksiotheata-argolidas-2
  1. Πλατεία Αγίου Νικολάου
Μπροστά από τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο στην άκρη της παραλίας της πόλης, η πλατεία συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και επισκεπτών. Στο εσωτερικό του ναού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα, το θρόνο του δεσπότη και τον κεντρικό  πολυέλαιο από την Οδησσό. Ειδικά την ώρα που πέφτει ο ήλιος πέρα στον ορίζοντα, η θέα από την πλατεία του Αγίου Νικολάου είναι μαγευτική, ενώ ειδικά αν βρεθείτε εκεί Σαββατοκύριακο, είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κάποια τελετή, καθώς η εκκλησία θεωρείται η πιο περιζήτητη στο Ναύπλιο για γάμους και βαφτίσεις!
aksiotheata-argolidas-4
  1. Πλατεία Συντάγματος
Είναι η πιο κεντρική και ιστορική πλατεία του Ναυπλίου, κρυμμένη στην καρδιά της πόλης. Ως πλατεία υφίσταται από την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας, αν και τις σημερινές της διαστάσεις τις απέκτησε επί Καποδίστρια. Η πλακόστρωτη σήμερα πλατεία περιβάλλεται από σημαντικά μνημεία και κτίρια, όπως το Βουλευτικό, το Τριανόν, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, μπροστά από το οποίο βρίσκεται το μνημείο Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου και δίπλα ένα ανάγλυφο ενετικό λιοντάρι. Στο χώρο της πλατείας υπάρχει ακόμα ο αιωνόβιος πλάτανος  και στο κέντρο της υπάρχει ένας κύβος από μαύρη πέτρα, άλλοτε βάση ηλιακού ρολογιού. Σήμερα, η πλατεία Συντάγματος, είναι τόπος συνάντησης και αναψυχής των Ναυπλιωτών και σφύζει από ζωή, ειδικά τις βραδινές ώρες όπου οι καφετέριες και τα ταβερνάκια αποτελούν ιδανικές επιλογές για τον επισκέπτη.
aksiotheata-argolidas-5
  1. Πύλη της Ξηράς
Ένα από τα μνημεία του Ναυπλίου, κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο και μπροστά από τα πρώτα κτίρια της παλιάς πόλης. Ονομάστηκε Πύλη της Ξηράς (Porta di Terraferma) επειδή αποτελούσε την μοναδική είσοδο της πόλης από τη στεριά την εποχή που κατασκευάστηκε (1708), ενώ μπροστά υπήρχε μια πλατειά θαλάσσια τάφρος που ξεκινούσε από την Ακροναυπλία και έφτανε ως το ναύσταθμο του Ναυπλίου. Η πρόσβαση στην Πύλη της Ξηράς γινόταν από μια κινητή ξύλινη γέφυρα, η οποία μαζευόταν μετά την δύση του ηλίου και όποιος δεν την προλάβαινε ανοικτή, ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός πόλης…
aksiotheata-argolidas-6
  1. Νεοκλασική Αγορά Άργους
Στην καρδιά της σύγχρονης πόλης του Άργους βρίσκεται η νεοκλασική αγορά, πλάι στην υπαίθρια λαϊκή αγορά της πόλης και τους στρατώνες του Καποδίστρια. Για τους ντόπιους είναι η «παλιά Αγορά» ή σκέτο «αγορά», σημείο αναφοράς, συνάντησης και… προσανατολισμού! Το κτιριακό συγκρότημα οικοδομήθηκε το 1888, σε σχέδια του Τσίλλερ και πρόκειται για ένα μεγάλο και συμμετρικό κτίριο, από τα ομορφότερα κτίσματα της περιοχής. Σήμερα, στη νεοκλασική αγορά Άργους λειτουργεί μόνο ένα καφενείο, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση, σε ένα παράλληλο στενό της αγοράς, ξεπροβάλλει το αρχαιότερο θέατρο της Ελλάδας, το αρχαίο θέατρο Άργους.
aksiotheata-argolidas-7
  1. Πυραμίδα του Ελληνικού
Μια πυραμίδα στην Αργολίδα; Κι όμως υπάρχει! Πρόκειται για την Πυραμίδα του Ελληνικού, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, η οποία βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο στο χωριό Ελληνικό. Λέγεται αλλιώς και πυραμίδα των Κεχριών, είναι από τις καλύτερα διατηρημένες πυραμίδες στον ελλαδικό χώρο και υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε το 2700 π.Χ. Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν  ότι αποτελούσε οχυρό για τον έλεγχο των οδικών αξόνων, κάποιες κάνουν λόγο για ταφικό μνημείο, άλλες μιλούν για αμυντικό πύργο ή φρυκτωρία (για επικοινωνία μέσω πυρσών/φρυκτών), ενώ άλλες απόψεις θεωρούν ότι είχε τη χρήση του βωμού.
aksiotheata-argolidas-8
  1. Στρατώνες Καποδίστρια
Οι ιστορικοί στρατώνες Καποδίστρια βρίσκονται στην καρδιά της πόλης του Άργους. Αν τους δει κανείς από ψηλά, σχηματίζουν ένα μεγάλο Π, ενώ το κτιριακό συγκρότημα είναι κτισμένο στις βάσεις ενετικού οικοδομήματος. Η ιστορία τους ξεκινά το 1824 και περιλαμβάνει αρκετές χρήσεις, όπως νοσοκομείο των Αδελφών του Ελέους, λαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ταχυδρομείο, σχολείο, στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, μέχρι και χώρο που φιλοξένησε την πρώτη Πανελλήνια γεωργοκτηνοτροφική έκθεση το 1899. Στην Κατοχή, οι στρατώνες Καποδίστρια έγιναν άντρο ανακρίσεων και βασανισμών, ενώ σήμερα στους στρατώνες Καποδίστρια στεγάζονται η Δημοτική Φιλαρμονική, το Δημοτικό Θέατρο, το 1ο σύστημα προσκόπων και παράλληλα στον υπαίθριο χώρο πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου. Στη δυτική πτέρυγα των κτιρίων έχει εγκατασταθεί πρόσφατα το πρώτο βυζαντινό Μουσείο της Πελοποννήσου κι είναι επισκέψιμο για το κοινό.
aksiotheata-argolidas-9