Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτινάχθηκε στο 1,5 ευρώ το κιλό η υπαίθρια ντομάτα σ’ ένα 20ήμερο

Γιαννακοπούλου Φανή
Το 1-1,50 ευρώ το κιλό αγγίζουν τις τελευταίες 20 ημέρες οι τιμές παραγωγού για την υπαίθρια ντομάτα όπως αναφέρουν στο Agronews παραγωγοί από περιοχή της Θεσσαλίας, με την τιμής του προϊόντος να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο, μετά την κατακόρυφη πτώση και τα πολύ χαμηλά επίπεδα το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.
Άνοδος τιμών και για τη βιολογική ντομάτα μετά τις 20 Σεπεμβρίου, οπότε σταματούν οι υπαίθριες και μέχρι να βγουν οι θερμοκηπιακές υπάρχει κενό.Άνοδος τιμών και για τη βιολογική ντομάτα μετά τις 20 Σεπεμβρίου, οπότε σταματούν οι υπαίθριες και μέχρι να βγουν οι θερμοκηπιακές υπάρχει κενό.

Στα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου οι τιμές για τις υπαίθριες ντομάτες στους χονδρεμπόρους έφτανε τα 15 λεπτά το κιλό σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, ενώ στη λιανική στις λαϊκές αγορές κυμαινόταν γύρω στα 60-70 λεπτά το κιλό. Επίσης,  κυμαίνονταν στα 12-14 λεπτά το κιλό σε Αργολίδα και Λακωνία και ήταν γύρω στα 30 λεπτά το κιλό στην Πελοπόννησο.
Την ίδια ώρα, οι θερμοκηπιακές ήταν γύρω στα 80 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή σεζόν είχε ξεκινήσει δυσµενώς για την υπαίθρια ντοµάτα, που συνέπεσε φέτος µε τη θερµοκηπιακή, µε αποτέλεσµα οι τιµές της να είναι εξαρχής πιεσµένες. Επίσης, λόγω των συνεχών βροχών εµφανίστηκαν µυκητολογικές ασθένειες (πχ. tuta absoluta) που επέφεραν µείωση της παραγωγής και ποιοτικά προβλήµατα.

Στα 1,20 ευρώ το κιλό η ντομάτα υδροπονίας
Όσον αφορά τη ντομάτα υδροπονία, αυτή τώρα φτάνει τα 1,20 ευρώ το κιλό στη χονδρική και πρόκειται για μια «σχετικά καλή τιμή για την εποχή. Ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι τιμές ήταν πιο πιεσμένες», αναφέρει στο Agronews ο παραγωγός κ. Αποστόλου από τη Λαμία, ο οποίος προσθέτει ότι για την τιμή καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα.  «Όσο πιο καλή είναι τόσο καλύτερη θα είναι και η τιμή».

Έως και 2 ευρώ το κιλό η βιολογική ντομάτα

Η βιολογική ντομάτα κυμαίνεται από 80-1,20 ευρώ το κιλό στη χονδρική και 1,50 -2,00 ευρώ το κιλό στη λιανική στις λαϊκές αγορές. «Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανέβει και άλλο η τιμή στη βιολογική ντομάτα, καθώς σταματάνε οι υπαίθριες και μέχρι να βγουν οι θερμοκηπιακές δημιουργείται κενό στην αγορά», τονίζει στο Agronews η παραγωγός βιολογικής ντομάτας, Τσακίρη Δήμητρα από το Άργος.

http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/133572/ektinahthike-sto-15-euro-to-kilo-i-upaithria-domata-s-ena-20imero-/