Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΦΙΛΟΥΣ

Οι σημαντικότερες αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας που ισχύουν σε ΟΛΑ τα πρωταθλήματα
Οι σημαντικότερες είναι οι πιο κάτω και είναι καλό να τις έχουμε όλοι υπόψη ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν...
1) Στην περίπτωση προφανούς ευκαιρίας για γκολ μέσα στην περιοχή μέχρι τώρα είχαμε κόκκινη και πέναλτι. Τώρα, αν ο αμυντικός ή ο τερματοφύλακας προσπαθήσει να παίξει την μπάλα και στην προσπάθεια του ανατρέψει τον επιτιθέμενο, τότε έχουμε κίτρινη και πέναλτι και όχι κόκκινη όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αν όμως κράτησε, τράβηξε ή έσπρωξε τον επιθετικό ή δεν είχε πιθανότητα να παίξει την μπάλα είναι κόκκινη. Επίσης είναι κόκκινη αν το μαρκάρισμα κριθεί αντιαθλητικό.
2) Οι διατάξεις για το κολάν γίνονται πιο αυστηρές και συγκεκριμένες. Πρέπει όλοι οι παίκτες να φορούν κολάν ίδιο χρώμα με το σορτσάκι ή με την μπορντούρα που έχει στο κάτω μέρος. Όλοι όμως το ίδιο χρώμα.
3) Αν κάποιος ποδοσφαιριστής τιμωρηθεί με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα επειδή τραυμάτισε αντίπαλο, τότε ο τραυματίας μπορεί να μην βγει έξω αν οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό δεν κρατήσουν πάνω από μισό λεπτό.
4) Η σέντρα που γίνεται στην αρχή των ημιχρόνων και μετά από τα γκολ μπορεί να χτυπηθεί και προς τα πίσω.
5) Αν στην διαδικασία των πέναλτι για την ανάδειξη νικητή, ένας ποδοσφαιριστής καθυστερήσει να το κτυπήσει τότε, χάνει τη σειρά του και το πέναλτι θεωρείται χαμένο.
6) Αν ένας αμυντικός κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού βρεθεί έξω από γήπεδο, πίσω από το δικό του τέρμα, τότε υπολογίζεται κανονικά σαν να είναι μέσα και καλύπτει για το οφσάιντ μέχρι να απομακρυνθεί η μπάλα.
7) Στην εκτέλεση κάθε πέναλτι απαγορεύεται ρητά η προσποίηση μετά το τελευταίο βήμα. Σε τέτοια περίπτωση πλέον δεν θα εκτελείται ξανά το πέναλτι όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά ο παίκτης θα βλέπει κίτρινη κάρτα και θα δίνεται φάουλ υπέρ της άλλης ομάδας.
8) Εάν ο τερματοφύλακας κινηθεί πριν την εκτέλεση πέναλτι και ο διαιτητής ζητήσει επανάληψη του πέναλτι τότε υποχρεωτικά ο τερματοφύλακας θα πρέπει να τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. 
9) Αν ένα πέναλτι εκτελεστεί όχι από τον ποδοσφαιριστή που έχει δηλωθεί στον διαιτητή, αλλά από άλλον, τότε τιμωρείται η ομάδα με φάουλ και κίτρινη κάρτα.
10) Αν αναπληρωματικός παίχτης ή παράγοντας μπει στο γήπεδο ενώ παίζεται το παιχνίδι και τον χτυπήσει αντίπαλος παίχτης, τότε έχουμε άμεσο φάουλ. Αν τον χτυπήσει μέσα στην δική του μεγάλη περιοχή έχουμε πέναλτι.
11Αν παίχτης που κάνει ζέσταμα πίσω από το δικό του τέρμα ή παράγοντας των αμυντικών μπει στο γήπεδο την ώρα που παίζεται η μπάλα και την ακουμπήσει μέσα στην μεγάλη περιοχή είναι πέναλτι. Αν την ακουμπήσει εκτός μεγάλης περιοχής είναι άμεσο φάουλ. Τα ίδια και αν ακουμπήσει παίκτη της άλλης ομάδας.
12) Αν ένα αντικείμενο ή κάποιος εξωτερικός παράγοντας που δεν είναι γραμμένος στο φύλλο αγώνος αγγίξει την μπάλα που πάει για γκολ, τότε ο διαιτητής καταλογίζει το γκολ αν η μπάλα καταλήξει στο τέρμα. Μέχρι τώρα σε τέτοιες περιπτώσεις δινόταν ελεύθερο διαιτητή.
13Από την στιγμή που εισέρχεται ο διαιτητής στο γήπεδο ακόμη και με πολιτικά ρούχα, μπορεί να αποβάλει οποιοδήποτε παίχτη ή παράγοντα ο οποίος δεν μπορεί στη συνέχεια να συμμετέχει στον αγώνα με οποιαδήποτε ιδιότητα. Αν ο παίκτης αυτός αποβληθεί πριν κατατεθούν τα δελτία στο Φύλλο αγώνος, τότε δεν μπορεί να εγγραφεί σε αυτό. Αν αποβληθεί μετά που θα έχουν κατατεθεί τα δελτία στο Φύλλο αγώνος και ήταν στην εντεκάδα, τότε παίρνει άλλος παίκτης την θέση του στο αρχικό σχήμα αλλά η ομάδα δεν μπορεί να συμπληρώσει άλλο αναπληρωματικό.
14) Αν παίχτης ενώ η μπάλα παίζεται σπρώξει τον διαιτητή, είναι άμεσο φάουλ. Αν τον σπρώξει μέσα στην περιοχή του, είναι πέναλτι.
15) Σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι πέραν των 32 βαθμών κελσίου, δίνεται σαφώς οδηγία από τον διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα ότι θα παραχωρηθούν δυο διαλείμματα όχι πέραν του ενός λεπτού το καθένα, για να δροσιστούν οι ποδοσφαιριστές και θα προστίθεται ο ανάλογος χρόνος καθυστερήσεων. Η διακοπές αυτές γίνονται, γύρω στο 25' η μια και γύρω στο 70' η άλλη.
(πηγή: iliaoikonomia)