Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ Ο Γ. ΓΚΙΟΛΑΣ


Η  Γιορτή της πατάτας που καλλιεργείται εδώ και 100 περίπου χρόνια στο όμορφο χωριό των Διδύμων  έγινε το βράδυ της Παρασκευής 26 Αυγούστου 2016, στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου, συμμετείχε ολόκληρο το χωριό και πλήθος επισκεπτών !
Στη Γιορτή παραβρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιάννης Γκιόλας , ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων  Κ. Σπανός, ο 
Αντιδήμαρχος κ.Αντωνόπουλος ,ο επικ

εφαλής της αξιωματικής . αντιπολίτευσης στο Δήμο Ερμιονίδας Γ. Γεωργόπουλος και από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Τ.Τόκας , οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Μπαλαμπάνης και οι πρώην Δήμαρχοι Δ.Καμιζής και Α.Λεμπέσης.
Στο χαιρετισμό του ο Βουλευτής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων των Διδύμων, που είναι εργατικοί, φιλόξενοι και φιλοπρόοδοι, καθώς και στο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα θέματα –προβλήματα  του τόπου πάντα μονιασμένοι και ενωμένοι. Στη συνέχεια με αφορμή την 3η  γιορτή του τοπικού προϊόντος , της πατάτας εξήρε τη θρεπτική αξία της πατάτας Διδύμων και την απαράμιλλη νοστιμιά της. Δήλωσε τέλος ξεχωριστή ικανοποίηση από την συμμετοχή όλων των κατοίκων στην προετοιμασία και τέλεση της γιορτής, που στηρίχθηκε κυρίως 

στην προσφορά των μελών της ένωσης Προσώπων του Λαογραφικού Ομίλου του χωριού, με την συνδρομή του Δήμου Ερμιονίδας. Ο Λαογραφικός Όμιλος απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες ,Το κύριο χαρακτηριστικό των μελών του  είναι η μεθοδικότητα, η προθυμία, η οργάνωση, και ο συντονισμός, στοιχεία που όπως σημείωσε ο Βουλευτής, εξασφάλισαν  και την επιτυχία της 3Ης Γιορτής Πατάτας.
Στόχος της Γιορτής αυτής είναι ταυτόχρονα  η προβολή των Διδύμων και της ιστορίας τους, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων και φυσικά αφορμή για γλέντι και  διασκέδαση.
Ομάδα από Διδυμιώτισσες αναβίωσαν και  τραγούδησαν με την καρδιά τους, παραδοσιακά, παμπάλαια ελληνικά και αρβανίτικα ξεχασμένα τραγούδια αλλοτινών εποχών. Οι μαθητές του Σχολείου σε συνεργασία με την εμπνευσμένη και αφοσιωμένη Διευθύντρια τους, Αναστασία Βουρλή,  παρουσίασαν δυο θεατρικά δρώμενα που έστειλαν μηνύματα ενότητας, συνεργασίας, εργατικότητας, αλληλεγγύης  και αγάπης για τη φύση.
Στο τέλος της Γιορτής προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακό γεύμα ,χοιρινό στο φούρνο με λαχταριστές πατάτες Διδύμων και άφθονο κρασάκι.
Το φαγητό για όλους ετοίμασαν με κέφι και φροντίδα οι γυναίκες του χωριού.
Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη .Το Μουσείο αποτελεί το αληθινό θησαυροφυλάκιο των Διδύμων ,αφού διασώζει κομμάτια της ιστορίας και της καθημερινής ζωής των Διδυμιωτών.
Η 3η Γιορτή Πατάτας έκλεισε με επιτυχία γλέντι και χορούς .
Ο Επόμενος στόχος των Διδυμιωτών πήρε ήδη σειρά ,είναι Γιορτή της αυτοφυούς Τουλίπας την άνοιξη.

http://www.argolikianaptiksi.gr/2016/08/blog-post_96.html#more