Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ»

Αποτέλεσμα εικόνας για Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Ομιλία Γ. Μανιάτη
 Ειδικού Αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
κατά τη συζήτηση του Ν/Σ για τα προαπαιτούμενα


  1. Χυδαιότητα συνιστά η ωμή, κυνική διαπραγμάτευση που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου της αποικιοκρατίας, έναντι αυτού που ήθελαν οι δανειστές, του κ. Λε Παπ, συνεργάτη της κυρίας Λαγκάρντ, στελέχους του κ. Σαρκοζί. Χυδαιότητα συνιστά η διαπραγμάτευση «δέξου τον δικό μου» -και δεν έχει σημασία αν είναι άντρας ή γυναίκα, αλλά έχει σημασία η πολιτική τοποθέτηση- και «θα αποδεχθώ τον δικό σου», ο οποίος προφανώς, από ό,τι όλα δείχνουν, θα είναι και ο Πρόεδρος του υπερταμείου. 
  2. Επειδή, το να γνωρίζουμε το παρελθόν μας είναι πάρα πολύ χρήσιμο, για να ξέρουμε πώς διαμορφώνουμε το παρόν και το μέλλον μας, ακόμα και το 1898 που η Ελλάδα μπήκε υπό Διεθνή Οικονομική Επιτροπεία δεν εκχωρήθηκε στους δανειστές η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Εκχωρήθηκαν τα έσοδα και οι φόροι από τα σπίρτα, το αλάτι, τις τράπουλες, το πετρέλαιο. Δεν εκχωρήθηκε, όμως, το δικαίωμα να διαχειρίζονται, όπως θέλουν οι δανειστές, την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
  3. Σήμερα, ερχόμαστε εδώ να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε η τραγική διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο κατέληξε στο Μνημόνιο του Αυγούστου 2015 -για να μην ξανακούσουμε το γνωστό «παραμύθι». Eμείς δεν ψηφίσαμε το «Μνημόνιο 3 Τσίπρα». Εμείς στηρίξαμε τη διάσωση της χώρας και τη Δανειακή Σύμβαση, προκειμένου να επιβιώσει η εθνική οικονομία μετά τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία είχε οδηγήσει η εξάμηνη διακυβέρνηση των κ.κ. «Τσίπρα - Βαρουφάκη».
  4. Σήμερα, καλούνται οι συνάδελφοι Βουλευτές της πλειοψηφίας να αποδεχθούν αυτό που, με τυμπανοκρουσίες, τους είχαν πει πριν λίγους μήνες ότι δεν θα κάνουν, δηλ. να εντάξουν υπό τον έλεγχο του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου που ελέγχουν οι δανειστές τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, τις κτιριακές υποδομές, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ότι άλλο δεν είχαν τολμήσει πριν λίγους μήνες να εντάξουν.
  5. Τα πράγματα αρχίζουν να βαραίνουν ηθικά, πολιτικά, θεσμικά, κοινωνικά, για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο καθένας πώς πρέπει να διοικηθεί αυτή η χώρα και πώς η περιουσία του Δημοσίου μπορεί να συμβάλει στην ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών.
  6. Η κυβέρνηση ότι έδωσε με το ένα χέρι, το παίρνει πίσω με το άλλο, από νέους αγρότες, επιστήμονες, επιχειρηματίες. Πριν λίγους μήνες, στο προηγούμενο νομοσχέδιο είχατε κάνει -υποτίθεται- κάποιες διευκολύνσεις στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες -γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους- στους νέους αγρότες, στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα με τα μικρά τουριστικά καταλύματα. Δώσατε τη δυνατότητα μιας ταμειακής διευκόλυνσης, ώστε να μπορέσουν και οι νέοι επιστήμονες, πληρώνοντας, κατ’ ελάχιστο, μειωμένες εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, να μπουν στην αγορά εργασίας και να πάρουν μια ανάσα, αντί να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Η «ηρωική» διαπραγμάτευση σας φέρνει τώρα να ξεψηφίσετε, αυτό το οποίο υποτίθεται διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τους νέους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες της χώρας. Λέτε για άλλη μια φορά, χωρίς πια να έχετε καμία τεκμηρίωση, σ' αυτούς τους ανθρώπους που θα παλέψουν για να μη φύγουν στο εξωτερικό «δεν πειράζει, δεν μας νοιάζει, είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε τον τρόπο που διαπραγματευτήκαμε εμείς, θα την πληρώσετε για άλλη μια φορά εσείς».
  1. Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές, ΜΜΕ, τηλεοπτικές άδειες, όλα στις μυλόπετρες του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ για να κρατηθεί στην εξουσία: Πρόκειται για την ιλαροτραγωδία του φαινομένου των τηλεοπτικών αδειών και του κ. Καλογρίτσα. Επειδή όλα έχουν λεχθεί, αλλά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα επίσημα ντοκουμέντα, εμείς από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε μια πολύ καθαρή οριζόντια θέση. Όλα στο φως, έρευνα σε βάθος και πλάτος, σε βάθος χρονικού διαστήματος για όλους και για όλα και τα πορίσματα των ελεγκτικών αρχών να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, ο εισαγγελέας όταν ακούει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένο να λέει ότι ο κ. Καλογρίτσας διαθέτει μαύρο χρήμα για να αγοράσει τηλεοπτικές άδειες, δεν γίνεται να κάνει ότι δεν ακούει. Όταν βλέπουμε το πιστωτικό όριο του κ. Καλογρίτσα από 10 εκατ. € να γίνεται ξαφνικά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 100 εκατ. € χωρίς καμία τεκμηρίωση, δεν γίνεται να μην παρεμβαίνουν τα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας. Επειδή, λοιπόν, όλοι οφείλουν να λογοδοτήσουν για τον τρόπο που έγινε η χρήση του χρήματος των Ελλήνων μηχανικών κυρίως, αυτό που απαιτείται είναι: τέρμα πια τα παιχνίδια, όλα στο φως, όλοι να λογοδοτήσουν και όποιος είναι ένοχος να τιμωρηθεί. Δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημόσια διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, όλα στις μυλόπετρες της αγωνιώδους προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο, ακόμη και με το τελευταίο και πρόσφατο, να βάλουν κομματικούς επιτρόπους στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας, έτσι ώστε ο εκλεγμένος από το λαό περιφερειάρχης ή δήμαρχος να έχει από πάνω τον πολιτικό κομισάριο, τον πολιτικό μπάστακα να ελέγχει όλες του τις αποφάσεις.
  1. Το 2014 ο κ. Τσίπρας έκανε επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ, όπου είπε στους εργαζόμενους, απευθυνόμενος και στο σύνολο του ελληνικού λαού, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι κι ένα δημοψήφισμα για το νερό. Τώρα, έρχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κι εντάσσει στο υπερταμείο τις εταιρείες του νερού - την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
  2. Με την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός χάνει όλο το δημόσιο πλούτο, που περνά για 99 χρόνια στους δανειστές: Το υπερταμείο έχει εποπτικό συμβούλιο, εκ των οποίων τους τρεις διορίζει ο Υπουργός Οικονομικών με σύμφωνη γνώμη των δανειστών, τους άλλους δυο, που θα γίνουν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, τους ορίζουν οι δανειστές και αποφασίζουν κι αυτοί και ποτέ δεν υπάρχει απόφαση, αν δεν συμφωνούν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη. Κατά συνέπεια, για να είναι απόλυτα σαφές, οτιδήποτε θελήσουμε να κάνουμε σ' αυτό τον τόπο, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δανειστές για τον τρόπο που γίνεται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Έχει μεγάλη σημασία, να υπενθυμίσουμε τα 99 χρόνια. Επί 99 χρόνια, η δημόσια περιουσία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δανειστών.
  3. Από το "madam Merkel go home", περνάμε σήμερα στον yes man του κ. Τσίπρα, που υμνεί τη Μερκελ. Ναι, σε όλα, ο πιο καλός ο μαθητής, είναι ο κ. Τσίπρας. Από το «μαντάμ Μέρκελ go home», φτάσαμε προχθές στο ότι «η κυρία Μέρκελ είναι καθοδηγητής της Ευρώπης και μας βοηθάει να λύσουμε το προσφυγικό». Από το ότι «όλα θα τα κάνουμε εμείς και θα αλλάξουμε το μέλλον της Ευρώπης», φτάσαμε σε μια διαπραγμάτευση που έχει ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο. Από το «θα σκίσουμε τα μνημόνια και θα τα ακυρώσουμε με ένα νόμο κι ένα άρθρο» στο «καταπίνουμε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία των δανειστών».
  4. Από το περίφημο «Πακέτο Γιούνκερ», 116 δις ευρώ έχουν επενδυθεί σε ένα χρόνο στα υπόλοιπα κράτη μέλη, 200.000 δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον κ. Σταθάκη, «πόσα από αυτά στην Ελλάδα;» Μηδέν επενδύσεις, μηδέν δάνεια στις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, μηδέν θέσεις εργασίας.
  5. Η κα Φωτίου μας ρώτησε αν είστε απατεώνες. Σήμερα, με αυτά που ψηφίζετε, δίνετε εσείς οι ίδιοι την απάντηση: Ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας και ο αρμόδιος Υπουργός, περηφανεύονται, ότι ακύρωσαν το νόμο για την «Μικρή Δ.Ε.Η.», προκειμένου να παραμείνει κρατική – δημόσια η Δ.Ε.Η. Την Δ.Ε.Η. την έχει κατά 51% το Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 49% είναι στο χρηματιστήριο. Από αυτό το 51% της «δημόσιας Δ.Ε.Η.», το 17% είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μετά την «Μικρή Δ.Ε.Η.», να μην πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν φτάνει που το αφήνετε στο ΤΑΙΠΕΔ, άρα θα προχωρήσει σύμφωνα με όσα έχει υπογράψει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, μέσα στο Σεπτέμβριο να βρείτε σύμβουλο πώλησης του 17% της Δ.Ε.Η. από το ΤΑΙΠΕΔ, σήμερα κάνετε και κάτι ακόμα χειρότερο. Αυτό το εναπομένον 34% που ήταν η καταστατική μειοψηφία, το «φύλλο συκής», ότι κάτι έστω «έχουμε κρατήσει», το Ελληνικό Δημόσιο το στέλνει, το δίνει αυτό το 34%, στους δανειστές, το δίνει στο υπερταμείο.
  6. Για το εναπομένον 34% λοιπόν της Δ.Ε.Η., δεν θα αποφασίζει ο Υπουργός Ενέργειας, δεν θα αποφασίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα αποφασίζει πια το υπερταμείο με τους δύο επικεφαλείς, που θα είναι ξένοι. Αυτό δεν συνιστά εθνική πολιτική, αυτό συνιστά ξεκάθαρο ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. Και για να μην ξεχνιόμαστε- γιατί τώρα πια η Κυβέρνηση θα μετρηθεί με τον εαυτό της, δεν θα μετρηθεί με αόριστες υποσχέσεις και αυταπάτες- το 2014 με την «Μικρή Δ.Ε.Η.» τα πράγματα ήταν πολύ καθαρά. Κάναμε ότι έκανε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας, με πρωθυπουργό τον Massimo D`Alema και υπουργό ενεργείας τον Pier Luigi Bersani, για την ιταλική Enel, την αντίστοιχη Δ.Ε.Η. Και ως αποτέλεσμα, με τη ρευστότητα που απέκτησε η ENEL επεκτάθηκε σε 40 χώρες και τετραπλασίασε τα έσοδά της από 12 δις το 1999 σε 48 δις το 2013. Εμείς στη χώρα μας πήραμε το 30% και είπαμε ότι αυτό «θα βγει στον αέρα» σε ένα διεθνή διαγωνισμό και θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τη νομοθεσία που περάσαμε, περίπου 4 δις €, από τα οποία τα περίπου 2 δις € θα ήταν «ρευστό» στο ταμείο της Δ.Ε.Η. και όχι στο υπερταμείο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και τα υπόλοιπα θα ήταν η υποχρέωση του αναδόχου, να κατασκευάσει το εργοστάσιο του λιγνίτη, την Μελίτη ΙΙ, στη Φλώρινα.  Η «Μικρή Δ.Ε.Η.» λοιπόν, το 30%, θα έφερνε στην εθνική οικονομία 4 δις ευρώ. Ο κ. Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015, στο δικό του μνημόνιο υπέγραψε ότι με μηδέν αντάλλαγμα- κανένα αντάλλαγμα- η Δ.Ε.Η. θα συρρικνωθεί από το 75% της παραγωγής ενέργειας που έχει, στο 50%- δίνει δηλαδή με μηδέν το 25% της παραγωγικής βάσης και από το 90% των πελατών που έχει, θα φτάσει επίσης στο 50%, δίνει και το 40% των πελατών. Με μηδέν αντάλλαγμα. Ποιο είναι εθνικά επωφελέστερο, ποιο είναι πιο χρήσιμο για τους Έλληνες πολίτες; Το 30% με διεθνή διαγωνισμό, ανάπτυξη του ανταγωνισμού- άρα φθηνότερα τιμολόγια- και 4 δις € στο ταμείο, ή συρρίκνωση με μηδέν αντάλλαγμα και κανέναν παραπανίσιο  ανταγωνισμό; Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, που αποξενώνεται ο δημόσιος τομέας, η ελληνική πολιτεία, το κράτος, από τον κορυφαίο παραγωγό και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας που είναι η ΔΕΗ. Είναι η πρώτη φορά, δεν έχει συμβεί ποτέ και πουθενά αυτό.
  1. Το νερό που πίνουμε και ο αέρας που αναπνέουμε είναι δημόσια αγαθά. ΔΕΝ πωλούνται. Ψεύτης ο κ. Τσίπρας προεκλογικά: ΕΥΔΑΠ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ των δήθεν 350 εκατ. € που πουλήθηκε με ρήτρα Μήτρογλου, κτιριακές υποδομές. Ερώτηση: Η ΕΥΔΑΠ, έχει 250 εκατ. € ταμείο κι έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα 70 εκατ. € τον χρόνο και 4ετές πρόγραμμα 400 εκατ. €. Κυκλοφορούν πληροφορίες, ότι προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει διανομή επιστροφή κεφαλαίου της τάξης των 100 εκατ. € που σημαίνει να αφαιρέσει από τα διαθέσιμα της εταιρίας που είναι για επενδύσεις ένα μέρος του κεφαλαίου, προκειμένου να το δώσει στους μεγαλοεπενδυτές της ΕΥΔΑΠ που είναι στο Χρηματιστήριο. Σημειώνω 61% στο δημόσιο και 39% στο Χρηματιστήριο. Εδώ λοιπόν πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Για εμάς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται. Δεν πωλείται ούτε ο αέρας, ούτε το νερό της Ελλάδας.
  2. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, οι σήραγγες της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ή οι σήραγγες που θα φτιάξει αύριο το ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, οι ράγες, για ποιο λόγο μπήκαν στο υπερταμείο; Και ποιος θα ασκεί τιμολογιακή πολιτική; Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κινδυνεύει να μην έχει αρμοδιότητες ούτε για τα νερά ούτε για την τιμολογιακή πολιτική των νερών, ούτε για τα εισιτήρια, ούτε για τίποτε άλλο, αφού έχετε εκχωρήσει τα πάντα στους δανειστές.
  3. Το καραβάνι της κυβέρνησης κόλλησε στην άμμο της ερήμου, δεν προχωράει πια. Η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική, μια πολιτική που με ξεκάθαρο τρόπο θα βάζει μια νέα εθνική στρατηγική σωστής, δίκαιης και κοινωνικά ευαίσθητης αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου. Μια πολιτική που θα νοιάζεται για τους άνεργους, μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει το δημόσιο, όχι ως καταναλωτή θέσεων εργασίας προκειμένου να διορισθούν νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ως γενεσιουργό αίτιο, ως μήτρα, ως εμβρυουλκό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.
  4. Εμείς έχουμε βεβαιότητα ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα η χώρα να βγει από τα μνημόνια, να βγει από τα δάνεια κι επιτέλους να ακολουθήσουμε μια ανεξάρτητη αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική σε μια γεωπολιτικά πολύ ταραγμένη περιοχή, όπου το συγκριτικό μας πλεονέκτημα της γεωοικονομίας και της γεωγραφικής μας θέσης μπορεί και αυτό να συναποτελέσει θεμέλιο λίθο για μια Ελλάδα της ανάπτυξης, του προοδευτικού πατριωτισμού, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Στο ακόλουθο link το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη: