Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ανδριανός στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό


Ανδριανός στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό: “Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται σταθεροποίηση, ανασυγκρότηση, ανάπτυξη, επούλωση των πληγών της κρίσης. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της υπερφορολόγησης και της ύφεσης, τονίζοντας με κάθε έμφαση την ανάγκη η χώρα να αλλάξει ρότα”.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2016, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:


“Αν άκουσαν οι αγρότες τον προλαλήσαντα συνάδελφο, όπως τα λέει είναι σαν να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Είναι σαν να μην υπάρχουν προβλήματα και ο αγροτικός τομέας να χαίρει και να περνάει πολύ καλά, χωρίς κανένα πρόβλημα από την πολιτική που ακολουθείτε, κύριε συνάδελφε, με το 24% ΦΠΑ -που είναι ένα γεγονός-, στα αγροεφόδια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, με τις αυξήσεις στις εισφορές, με τα προβλήματα που έχουν φέτος, για παράδειγμα, οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι θα έχουν ελάχιστο ή ως και μηδενικό εισόδημα -αν το γνωρίζει ο Υπουργός, γιατί το έχουμε θέσει επανειλημμένως- από την μη καρπόδεση. Επίσης, ενώ υπήρξε ανθοφορία και ήταν η χρονιά φέτος για να παράξουμε λάδι, αυτό δεν έγινε λόγω των καιρικών συνθηκών και του δάκου που χτύπησε σε μεγάλο βαθμό τον ελαιόκαρπο. Οι ζημιές, λοιπόν, στους ελαιοπαραγωγούς, όπως και σε άλλους παραγωγούς, είναι μεγάλες και αυτό δεν πρέπει να το αποκρύπτουμε και δεν πρέπει να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Βεβαίως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και αυτό ισχύει κατεξοχήν για εσάς.

Συζητάμε, λοιπόν, αυτές τις μέρες τον προϋπολογισμό της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποκαλύπτει χωρίς κανένα άλλοθι τόσο τα αρνητικότατα αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία όσο και την απουσία στόχευσης, στρατηγικής και προοπτικής για το μέλλον.

Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, δύο χρόνια μετά, ούτε μία από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις σας δεν έγιναν πράξη. Αφήνουμε το σκίσιμο και την κατάργηση των μνημονίων, καθώς φέρατε ακόμα βαρύτερα μνημόνια και μέτρα. Υποσχεθήκατε τη δέκατη τρίτη σύνταξη για να φέρετε νέες μειώσεις και κατάργηση του ΕΚΑΣ, υποσχεθήκατε κατώτατο μισθό 751 ευρώ και όχι μόνο τον μειώσατε κι άλλο, αλλά κάνατε κανόνα την ευέλικτη και τη μαύρη εργασία. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν κάνατε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων, αλλά προσθέσατε και νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες των πολιτών με το νέο σας επίτευγμα, την περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών με 9 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα, με αυξήσεις φόρων και εισφορών και νέες περικοπές συντάξεων.

Ακούσαμε προηγουμένως και την αρμόδια Υπουργό, η οποία μας περιέγραψε την ανεργία με τέτοιους αριθμούς, που πραγματικά νομίζεις ότι δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Με τους τραγικούς, λοιπόν, χειρισμούς σας γυρίσατε τη χώρα πίσω σε μια συγκυρία που και έπρεπε και μπορούσαμε να είχαμε εκτιναχτεί προς τα μπροστά. Όχι μόνο εξανεμίσατε τα σημαντικά βήματα που είχαν γίνει μέχρι το 2014, χάρη στις βαριές θυσίες των Ελλήνων, αλλά φορτώσατε την πατρίδα με πρόσθετο κόστος που αγγίζει τα 100 δισεκατομμύρια.

Έρχεστε τώρα να μιλήσετε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, για το χρέος, αναγκαία βεβαίως αυτά καθ’ αυτά, που όμως όχι μόνο δεν καλύπτουν καν τη ζημιά που εσείς προξενήσατε, αλλά και φέρνουν ως προϋπόθεση νέα επώδυνα μέτρα, με δημοσιονομικούς στόχους, που θα παραμείνουν υψηλοί για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Φαίνεται, όμως, πως αυτό δεν σας ενδιαφέρει, καθώς γνωρίζετε ότι δεν θα είστε εσείς τότε στο τιμόνι της χώρας.

Και ποιος είναι αυτός, λοιπόν, που θα πληρώσει τη νύφη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που εσείς υπογράφετε; Είναι οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι επιστήμονες που δεν έφυγαν ακόμα από την πατρίδα.

Τι προϋπολογίζετε; Προϋπολογίζετε 437 εκατομμύρια ευρώ στον ΦΠΑ, έναν φόρο που πλήττει άδικα τους πιο αδύναμους, 422 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο, επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο την μετακίνηση των πολιτών, τις μεταφορές, τη θέρμανση των νοικοκυριών, αλλά και την παραγωγή. Δίνετε ακόμα ένα χτύπημα, λοιπόν, στους Έλληνες αγρότες, που μετά βίας επιβιώνουν οικονομικά μέσα σε έναν ανεμοστρόβιλο υψηλού κόστους παραγωγής, χαμηλών τιμών παραγωγών και συνεχών νέων επιβαρύνσεων, από ένα κράτος που αντί να βοηθά, δυναστεύει.

Αυξάνετε τον φόρο στην μπύρα και στο κρασί, σε δύο από τα ελάχιστα εγχώρια προϊόντα με εξαγωγική δυναμική τα χρόνια της κρίσης, επιβάλλετε φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και καταργείτε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, την ώρα που ο τουρισμός χρειάζεται ανάσες ανάπτυξης και τόνωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του προϊόντος μας. Νέοι φόροι, λοιπόν, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή άλλος ένας ΕΝΦΙΑ που πέφτει στις πλάτες των αδυνάμων. Έτσι αντιλαμβάνεστε εσείς την κοινωνική δικαιοσύνη.

Καταργήσατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε περαιτέρω τις συντάξεις, επιδεινώσατε ακόμα περισσότερο την εσωτερική στάση πληρωμών - ό,τι κληθήκατε να διαχειριστείτε το κάνατε χειρότερο από ό,τι το παραλάβατε δύο χρόνια πριν, όπως τον τομέα της υγείας, με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, στα κέντρα υγείας, στη δημόσια υγεία γενικότερα.

Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, και με αυτόν τον προϋπολογισμό αποδεικνύεστε εγκλωβισμένοι σε ένα ιδεοληπτικό φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης. Δεν σας νοιάζει καν που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο, από τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2015, έφτασαν τα 91,5 δισεκατομμύρια τον Σεπτέμβρη του 2016. Δεν σας νοιάζει που το 2016 για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν περισσότερες από αυτές που άνοιξαν, που για πρώτη φορά οι θέσεις ευέλικτης εργασίας –και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για τους εργαζόμενους αυτός ο όρος- είναι περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Θα περάσω στον τομέα της παιδείας. Περιμένουμε να δούμε αν ο νυν Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα συνεχίσει στα βήματα του προκατόχου του. Αν θα συνεχίσει την απαξίωση του έργου του δημόσιου σχολείου, θεωρώντας ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, αν θα προσπαθήσει και αυτός να επιβάλλει λογικές ήσσονος προσπάθειας, καταδικάζοντας τα ταλαντούχα παιδιά στην μετριότητα και την παραίτηση.

Είδατε, λοιπόν, η μελέτη, η έρευνα του Οργανισμού PISA, που είναι ένας οργανισμός του ΟΟΣΑ και κάνει αυτές τις μελέτες κάθε τρία χρόνια, πού έχει κατατάξει τους Έλληνες μαθητές. Είναι κρίμα, δεν το αξίζει η Ελλάδα. Γ’ αυτό πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μαζί, πρέπει να μας προβληματίσει, και εσάς βεβαίως που κυβερνάτε αλλά και εμάς. Επειδή η υπόθεση της παιδείας είναι εθνική, πρέπει να δούμε με τη δέουσα σοβαρότητα, αν θα επιμείνει ο νυν Υπουργός Παιδείας στην επαναφορά λογικών του 1980 στα ελληνικά πανεπιστήμια, αν θα συνεχίσει να αδιαφορεί ουσιαστικά για την επαγγελματική παιδεία, για τη σύνδεση των επαγγελματικών σχολών με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών, αν θα αντιμετωπίσει τις επιτακτικές ανάγκες και τα προβλήματα που γίνονται οξύτερα μέσα στην κρίση, όπως οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού μαθητών με ειδικές ανάγκες από την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Αν θα συνεχίσει τη μικροπολιτική επίθεση στην Εκκλησία, που όλοι ξέρουμε πόσα πολλά και σημαντικά έχει προσφέρει στο έθνος μας και συνεχίζει να προσφέρει ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια της κρίσης, αποκλειστικά και μόνο για να δημιουργήσει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Ελλήνων.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία, κύριοι συνάδελφοι, σταθερά πιστεύουμε ότι η κατεύθυνση που χρειάζεται η χώρα είναι προς τη σταθεροποίηση, την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη, την επούλωση των πληγών της κρίσης. Εμείς, σε αντίθεση με την κυβερνητική πλειοψηφία, που ολοένα και περισσότερο δείχνει να πορεύεται στο άγνωστο χωρίς πυξίδα, σωρεύοντας ολοένα και περισσότερα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων, έχουμε και συγκεκριμένη στόχευση, βούληση αλλά και τις πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας.

Καταψηφίζουμε, λοιπόν, τον προϋπολογισμό της υπερφορολόγησης και της ύφεσης, τονίζοντας με κάθε έμφαση την ανάγκη η χώρα να αλλάξει ρότα”.