Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Αργολίδα: Αυξημένο το ενδιαφέρον των βιοκαλλιεργητών για το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων

Αργολίδα: Αυξημένο το ενδιαφέρον των βιοκαλλιεργητών για το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων
Σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση βιοκαλλιεργητών, αλλά και ενδιαφερόμενων παραγωγών για τη βιοκαλλιέργεια εξελίχθηκε η ημερίδα που διοργάνωσαν οι γεωπόνοι του Δήμου Επιδαύρου μαζί με τον δήμο, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων, που αναμένεται να ξεκινήσει το νέο έτος. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου πριν από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, είχαν καταγραφεί 150 βιοκαλλιεργητές, στη συνέχεια ο αριθμός τους έπεσε στους 60, αφού οι περισσότεροι δεν άντεξαν στα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούσε το προηγούμενο σύστημα και στην πορεία εγκατέλειψαν.
Όπως όμως προέκυψε κατά τη διάρ
κεια της ημερίδας, το 2017 αναμένεται να δοθεί μεγάλη ώθηση στη βιοκαλλιέργεια. Ο βασικός εισηγητής στην ημερίδα, που ήταν ο πρόεδρος των γεωπόνων Αργολίδας, Αναστάσιος Μπινιάρης, επεσήμανε στην «ΥΧ» ότι «αν και δεν έχει βγει το νέο πρόγραμμα, το 2016 καταγράφεται ένα αυξημένο ενδιαφέρον από νέους για να ενταχθούν στη βιολογική γεωργία. Στη Δήμαινα, την προηγούμενη πενταετία, είχαμε έναν βιοκαλλιεργητή αχλαδιών, ενώ τώρα έχουμε δέκα. Αυτό και μόνο το γεγονός δίνει καλύτερη διέξοδο στην αγορά». Σε επίπεδο νομού, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν περίπου 170 άτομα που είναι στο πρόγραμμα επιδοτήσεων και άλλα τόσα που είναι εκτός επιδοτήσεων, αλλά είναι άγνωστες, αυτήν τη στιγμή, οι παραγόμενες ποσότητες, αφού δεν καταγράφονται ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκείνοι που ευνοούνταν, σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, είναι οι ελαιοκαλλιεργητές, που αποτελούν και το συντριπτικό ποσοστό (95%) στην περιοχή, και οι καλλιεργητές αμπελιών (μόλις 5%).
Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα και το ενδιαφέρον των νέων παραγωγών, ο κ. Μπινιάρης επεσήμανε: «Σε αυτήν τη φάση, έχουν προβάδισμα οι καλλιέργειες της ελιάς, του αχλαδιού και των εσπεριδοειδών, ενώ έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο σύστημα νέες φυτείες πυρηνόκαρπων, όπως είναι τα βερίκοκα και τα ροδάκινα, με νέες φυτεύσεις. Εντύπωση, όμως, προκάλεσε η δημιουργία μιας νέας αγοράς που αφορά την καλλιέργεια αλόης στην Επίδαυρο, όπου υπάρχουν πλέον 12 καλλιεργητές και είναι όλοι ενταγμένοι στο σύστημα της βιοκαλλιέργειας, δημιουργώντας σιγά – σιγά μία ομάδα». Μέσα από τη συζήτηση, έγινε γνωστό ότι ο μέσος όρος των βιοκαλλιεργητών στην περιοχή είναι 40 – 50 ετών και αυτό, όπως εκτιμήθηκε, είναι ένα δεδομένο θετικό για την επόμενη μέρα της βιοκαλλιέργειας. Στα προβλήματα των βιολογικών καλλιεργητών της περιοχής εντάσσεται και το κόστος των πιστοποιήσεων, αφού, όπως έγινε γνωστό, ο κλήρος είναι μικρός και πολυκερματισμένος, με συνέπεια να πληρώνει για κάθε τεμάχιο ξεχωριστά για πιστοποίηση και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα κόστος, που οι παραγωγοί το θεωρούν βαρύ».
Γεγονός είναι ότι πλέον με την είσοδο και νέων βιοκαλλιεργητών προφανώς αυξάνεται και η πιθανότητα δημιουργίας ενός σχετικού συνεταιρισμού, που θα δώσει μια διαφορετική προοπτική των προϊόντων στην αγορά.