Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ο Δημήτρης Πλατής για την επέκταση του σχεδίου πόλεως του Άργους

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Δημήτρης Πλατής για την επέκταση του σχεδίου πόλεως του Άργους
Είμαστε ευτυχείς που ως παράταξη βλέπουμε να ολοκληρώνεται, μία πολύχρονη προσπάθεια που καταβάλλαμε από τον Ιανουάριο του 2003 έως 31 Δεκεμβρίου 2006 για  την υπογραφή - εγκατάσταση – χρηματοδότηση του μελετητικού γραφείου που σήμερα με την υπογραφή, της πράξης του εγκεκριμένου σχεδίου της πολεοδομικής ενότητας Γεφύρια-Θεάτρου του Δ/Δ Άργους, από τον Περιφερειάρχη κύριο Πέτρο Τατούλη έφτασε σχεδόν στο τέλος.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει να θυμίσω τα γεγονότα της τετραετίας μας. Τον Ιανουάριο του 2003 που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου και σε συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Νομάρχη κύριο Σωτηρόπουλο, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Άργους και τις Νομαρχίας προσπαθήσαμε να διορθωθούν πολλά λάθει που είχε κάνει ο τότε μελετητής διότι τον Δεκέμβριο του 2002 την μελέτη την είχε παραλάβει και υπογράψει ο απελθών Νομάρχης κύριος Σαλεσιώτης.
Ο Δήμος Άργους, μέχρι τότε, δεν
είχε θεσμικό ρόλο, διότι από την αρχή που έγινε ο διαγωνισμός για την μελέτη (περίπου το 1983), κύριος του έργου ήταν η Νομαρχεία και επιβλέπον το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.
Τον Δεκέμβριο του 2003 ο τότε Περιφερειάρχης Ματσίγκος δικαίως απέρριψε την μελέτη που είχε αναρτηθεί στην Νομαρχεία, μετά τις ενστάσεις των θιγομένων πολιτών,.
Αφού διαπιστώσαμε ότι ο τότε μελετητής του έργου δεν είχε διάθεση συνεργασίας αποφασίσαμε τον Μάρτιο του 2004 να επισκεφτούμε τον υπουργό Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ) και να ζητήσουμε: 1) Το Υπουργείο να ξοφλήσει τον μελετητή για όποια εργασία έχει κάνει έως τότε. 2) Να γίνει κύριος του έργου ο Δήμος Άργους και επιβλέπον η Νομαρχία. 3) Το Υπουργείο να βοηθήσει οικονομικά τον Δήμο για την ολοκλήρωση της μελέτης.
Πράγματι πήγα στον κύριο Υπουργό δύο φορές την πρώτη ήμουν μαζί με τον κ. Νομάρχη, τους τρείς Βουλευτές του νομού μας και τον αρμόδιο Αντινομάρχη. Αφού εκθέσαμε το θέμα ο κύριος Υπουργός συμφώνησε και στα τρία αιτήματα μας. Παρουσία μας έδωσε εντολή στον αρμόδιο Υφυπουργό για την διεκπεραίωση και των τριών αιτημάτων μας. Την δεύτερη φορά πήγα με τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού κύριο Πέτρο Τατούλη, γιατί είχε αργήσει να έρθει η χρηματοδότηση και η αρμοδιότητα στο Δήμο να είναι ο κύριος του έργου. Την ίδια ημέρα με την παρέμβαση  του κυρίου Τατούλη ο κ. Υφυπουργός υπέγραψε και τα δύο.
Η τεχνική υπηρεσίες της Νομαρχίας υποβοηθούμενη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας μετά από πέντε μήνες έβγαλαν ποιό είναι το υπόλοιπο του έργου.
Προκηρύξαμε, δύο φορές, διεθνή διαγωνισμό για να αναλάβει μελετητικό γραφείο την διόρθωση και ολοκλήρωση της μελέτης. Την ημέρα του διαγωνισμού ήρθε ο παλαιός μελετητής και μας έκανε ασφαλιστικά μέτρα προσπαθώντας να μπλοκάρει την διαδικασία.
Μετά την ανακοίνωση της επιτροπής ποιος είναι ο μειοδότης του διαγωνισμού μερικά μελετητικά γραφεία που συμμετείχαν στην διαδικασία προσέφυγαν, ως συνήθως, στην δικαιοσύνη. Αφού απερρίφθησαν οι ενστάσεις τους πήγαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να πάρουμε την νομιμότητα. Μετά από τρείς μήνες ελέγχου την πήραμε.
Την 28-12-2006, τρις ημέρες πριν παραδώσουμε τον Δήμο στον κύριο Μπούρη, υπογράψαμε με τον μελετητή την σύμβαση και τον εγκαταστήσαμε. Είναι αυτός που σήμερα ολοκλήρωσε το έργο του.
Σε αυτή την δύσκολη πορεία χρειασθήκαμε υπομονή, επιμονή και στρατηγική προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον στόχο μας χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα της πόλης μας.
Με μεγάλη μας λύπη δεν ακούσαμε από την σημερινή Δημοτική αρχή να λέει κάτι από τα παραπάνω, αλλά ακούμε καθημερινά ότι οι άλλες Δημοτικές αρχές δεν έκαναν τίποτα και ήρθαν αυτοί να μας σώσουν.
Όταν εμείς υλοποιούσαμε τα παραπάνω κάποιοι άλλοι προγραμματίζανε που θα τοποθετήσουν τα ΑΓΑΛΜΑΤΑ στους δρόμους του Άργους, το ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ και τις ΝΕΡΟΤΣΟΥΛΙΘΡΕΣ. Έλεγαν προεκλογικά ψέματα, για να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού, ότι για την πράξη εφαρμογής του σχεδίου θα εφαρμόζανε το Νομοθετικό Διάταγμα του 1923, όταν γίνουν Δημοτική Αρχή, ενώ γνώριζαν ότι η νομοθεσία έλεγε εφαρμογή του Νόμου 1337/1983 όπως και οι ίδιοι εφαρμόσανε. Παραμύθιαζαν τον κόσμο, με εφημερίδες και έντυπα ότι δεν θα έχει εισφορά σε γη και σε χρήμα, αλλά θα συνεισφέρουν, οι εντασσόμενοι μόνο με τους δρόμους που θα περάσουν μέσα από τις ιδιοκτησίες τους. Αυτοί που την δεκαετία του 1980 τραμπούκιζαν, πετροβολούσαν και εμπόδιζαν την τότε Δημοτική Αργή να προχωρήσει το σχέδιο με το νόμο 1337/1983, αυτοί που ήταν οι υποκινητές  και  με τις ενέργειες τους είχαν  μπλοκάρει την συνέχιση του έργου του τότε μελετητή, έρχονται τώρα να μας πούνε ότι το σχέδιο ολοκληρώθηκε ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥΣ. Δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από αυτό που θα έκανε κάθε δημοτική αρχή. Σε αυτό που εφαρμόσαμε εμείς τον νόμιμο μονόδρομο.

Ούτε μία συγνώμη δεν είπαν στο λαό που εξαπάτησαν για ίδιο όφελος.
Εάν δεν ήμασταν τυχεροί να έχουμε τον συμπολιτη μας  αρμόδιο Υπουργό κύριο Ιωάννη Μανιάτη που είχε πάρει παραμάσχαλα το σχέδιο της πόλης μας και το έτρεχε από υπηρεσία σε υπηρεσία  και ως υπουργός να το υπογράψει, ούτε μετά από 20 χρόνια δεν θα είχε ολοκληρωθεί το σχέδιο διότι έτσι είναι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα.
Αυτή είναι η αλήθεια για το σχέδιο του νοτίου τμήματος.                                                 
Αυτό το σχέδιο είναι το παιδί μας που επί 10 χρόνια κυοφορείτο στην μήτρα της γραφειοκρατίας.
Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά όλους που προανέφερα και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη κύριο Πέτρο Τατούλη που μας βοήθησε για την χρηματοδότηση της μελέτης και μέχρι σήμερα για τις νόμιμες ενέργειες του και από την νέα του θέση (Περιφερειάρχης) μέχρι την ολοκλήρωση και υπογραφή από αυτόν της Πράξης του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως του Δ/Δ Άργους του Δήμου Άργος.
    Άργος 9 Ιανουαρίου 2016
    Δημήτρης Πλατής
    Τέως Δήμαρχος Άργους
    Επικεφαλής της έλασσον αντιπολίτευσης Δήμου Άργους - Μυκηνών