Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Σε επιφυλακή η Αργολίδα για τον «μαύρο αλευρώδη»

Σε επιφυλακή η Αργολίδα για τον «μαύρο αλευρώδη»
Σε κατάσταση επιφυλακής έθεσε τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, αλλά και τους εξαγωγείς η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας μέσα από συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τον νέο κίνδυνο, που ονομάστηκε «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης».
Όπως δήλωσε η υπεύθυνη φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Αργολίδας, Κωνσταντίνα Σπανού, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: «Το έντομο περνάει από διάφορα στάδια (αβγό, προνύμφη, νύμφη) μέχρι την ενήλικη πτερωτή μορφή του. Διακρίνεται από τους άλλους αλευρώδεις, γιατί οι νύμφες του, δηλαδή η ακίνητη μορφή του, είναι μαύρου χρώματος με αγκαθωτές απολήξεις και περιβάλλεται από ζώνη λευκού χρώματος. Επιπλέον, το σώμα του καλύπτεται από λευκές κηρώδεις εκκρίσεις. Τα ενήλικα πτερωτά άτομα έχουν μεταλλικό γκρι-μπλε χρώμα, εναποθέτουν τα αβγά τους στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και, όταν ενοχληθούν, πετάνε».
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκαλούν, ήταν κατηγορηματική, αφού όπως τόνισε: «Οι προνύμφες και οι νύμφες του εντόμου τρέφονται από τα φύλλα, στην κάτω επιφάνεια των οποίων βρίσκονται μυζώντας χυμούς. Στη συνέχεια, στα μελιτώδη απεκκρίματά τους το περιβάλλον είναι πρόσφορο για να αναπτυχθούν οι μύκητες της καπνιάς».