Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Γράφει ο Παύλος Χρηστίδης*

Αποτέλεσμα εικόνας για Γράφει ο Παύλος Χρηστίδης*
Μέρες σαν την χθεσινή, κυριαρχούν λέξεις όπως “ Επανάσταση ”, “Πατρίδα ”, “ Ελευθερία ”, και “ Αυτοθυσία ”.
Γράφει ο Παύλος Χρηστίδης*
Μέρες σαν την χθεσινή, κυριαρχεί το εορταστικό κλίμα, καθώς θυμόμαστε όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι.
Κάποια στιγμή λοιπόν, λέξεις με τόσο ισχυρά νοήματα όπως οι παραπάνω, πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο για ουσιαστική συζήτηση σε εθνικό επίπεδο.
Πώς θα προσεγγίσουμε, ως Γενιά και ως Χώρα, έννοιες, όπως η “ Ελευθερία ”, η “ Πατρίδα” και η “ Αυτοθυσία ”, όταν δεν έχουμε την ικανότητα να τις κατανοήσουμε και να τις προστατεύσουμε στην καθημερινότητά μας ;
Πώς θα αλλάξουμε με αξιώσεις την Ελλάδα, στην κατεύθυνση που μας αξίζει και ονειρευόμαστε ;
Σήμερα, αποδεδειγμένα πια, υπάρχουν νέοι άνθρωποι, σε αυτόν τον τόπο ικανοί να αλλάξουν την Ελλάδα και να διορθώσουν τα έως τώρα κακώς κείμενα. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να προσπαθεί συνεχώς να αλλάξει τον εαυτό του προς το καλύτερο.
Αν δεν αλλάξει πρώτα από όλα ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, πώς θα βελτιωθεί ο περίγυρος μας;
Αρχή της “ Επανάστασης ” είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, η σύγκρουση με την μιζέρια, τον συμβιβασμό, τον ωχαδερφισμό και τη συνωμοσιολογία.
Σπάνια η Ιστορία έρχεται σε τόσο κομβικό σημείο όπως συμβαίνει σήμερα, τόσο σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Αλλά, όταν αυτό συμβαίνει, τα γεγονότα πρέπει να κινητοποιούν τις προοδευτικές δυνάμεις, τη νέα γενιά, τη δύναμη της συλλογικής δράσης και την ενότητά τους για τις αξίες της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Αυτή η ευθύνη είναι τώρα δική μας.
Οι άνθρωποι, τη μνήμη των οποίων η επέτειος της Επανάστασης τιμά, εκπλήρωσαν το δικό τους Καθήκον.
Και Το παράδειγμα όλων εκείνων, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία στη χώρα μας αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη, πως όταν επικρατεί η συλλογική στόχευση και δράση έναντι της ατομικής, έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε τους στόχους μας.
Τέλος, επειδή πάντα έχουμε κάποιους που βλέπουν την χθεσινή μέρα ως ευκαιρία εθνικιστικής προπαγάνδας και καπηλεύονται την θυσία και το μεγαλείο των προγόνων μας, οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε ότι ο εθνικός στόχος της Επανάστασης του 1821, αναδεικνύει πρώτιστα το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης για Ελευθερία.
Γιατί όπως ο Ανδρέας Κάλβος έχει γράψει:
« Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγό δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία ».
*Ο Παύλος Χρηστίδης είναι εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ