Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Άργος: Ίσως και δεκαπλάσιοι οι μαύροι κωδικοί από τους εγγεγραμμένους


Πέτρος Μαρλαγκούτσος
Ο Πέτρος Μαρλαγκούτσος με τους δύο γιους του.
Το Ιnsurancedaily.gr στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Επαρχία Αγάπη μου – Νομός Αργολίδας» έθεσε μια σειρά από ερωτήσεις στους συνδεδεμένους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές τριών Ασφαλισ
τικών εταιρειών (Interamerican, Εθνική & Ιντερσαλόνικα) αλλά και σε τρεις του ελεύθερου δικτύου, ζητώντας τους να σκιαγραφήσουν την εικόνα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Αργολίδας.
Σήμερα το λόγο έχει o Πέτρος Μαρλαγκούτσος, Ασφαλιστής ελεύθερου δικτύου που διατηρεί γραφείο στην πόλη του Άργους.
Αγαπητέ κ. Μαρλαγκούτσο, ας ξεκινήσουμε με εσάς. Πόσα χρόνια δραστηριοποιήστε στον Ασφαλιστικό κλάδο και με ποιες εταιρείες συνεργάζεστε;
Ξεκίνησα το επάγγελμα του ασφαλιστή το 1987. Σήμερα διατηρώ πρακτορείο στην πόλη του Άργους και είμαι χαρούμενος που και τα παιδιά μου έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα. Οι εταιρείες που συνεργάζομαι είναι πάρα πολλές καθώς πιστεύω ότι ο ασφαλιστής πρέπει να έχει πληθώρα επιλογών. Όμως θέλω να τονίσω ότι επιλέγω να συνεργαστώ μόνο με αξιόπιστες εταιρείες, εταιρείες που ανήκουν στο φιλικό διακανονισμό, εταιρείες πολυεθνικές που τη στιγμή της ζημίας θα είναι δίπλα στον ασφαλισμένο.
Μιλήστε μας για την κατάσταση στον κλάδο αυτοκινήτου. Έχετε εικόνα ανασφάλιστων οχημάτων στην πόλη σας;
Θίγετε ένα τεράστιο θέμα το οποίο επικρατεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εγώ πιστεύω ότι το Α και το Ω για το επάγγελμά μας, τουλάχιστον για τον κλάδο αυτοκινήτων είναι να λυθεί το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων. Στο Νομό αλλά και στο δήμο που είναι το γραφείο μου το πρόβλημα είναι μεγάλο. Μηχανάκια, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα. Εκείνο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τις συνέπειες. Δεν ενημερώνεται σωστά. Αυτό είναι σίγουρο. Διότι πάρα πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι κυκλοφορώντας ένα ανασφάλιστο -οποιοδήποτε και αν είναι αυτό- δεν κατανοούν ότι μπορούν να προξενήσουν τεράστια ζημιά και στον εαυτό τους αλλά και στην οικογένειά τους. Και έχω πάρα πολλά παραδείγματα που δεν είναι όμως του παρόντος να τα αναφέρουμε. Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω επίσης είναι ότι εδώ δεν υπάρχει και η κατάλληλη αστυνόμευση, τουλάχιστον για τον εποπτικό έλεγχο που πρέπει να κάνουμε για τα ανασφάλιστα.
Εταιρείες ΕΠΥ δραστηριοποιούνται στην πόλη σας; Αν ναι, συνεργάζεστε μαζί τους;
Δυστυχώς υπάρχουν στην πόλη μας πολλές εταιρείες ΕΠΥ. Η άποψή μου είναι ότι αυτές οι εταιρείες βρήκαν ελεύθερο έδαφος καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση, και βάζοντας μπροστά το ασφάλιστρο άρχισαν να παίρνουν μερίδιο της αγοράς. Εγώ νομίζω ότι οι ασφαλισμένοι δεν ξέρουν πού ασφαλίζονται. Οι συγκεκριμένες εταιρείες λειτουργούν με φέιγ βολάν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, κοιτάζουν οι οδηγοί το χαμηλό ασφάλιστρο – είναι και οι καιροί δύσκολοι και δοκιμάζουν και αυτή την επιλογή. Το θέμα είναι όμως ότι μέσα από αυτές τις εταιρείες – οι οποίες δεν έχουν έδρα την Ελλάδα, ο ασφαλισμένος μπλέκει χωρίς να το ξέρει. Ειδικά σε περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, η νομοθεσία, θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή στους ελέγχους. Απ’ότι έμαθα ξεκινάει τώρα και στη χώρα μας η εποπτική αρχή να έχει συνεργασία με τις εποπτικές αρχές άλλων χωρών.
Είναι μεγάλη η διαφορά στα Ασφάλιστρα;
Οι διαφορές στα ασφάλιστρα δεν είναι τεράστιες. Εγώ συνεργάζομαι με γνωστές πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τα ίδια ασφάλιστρα με αυτά των ΕΠΥ. Εταιρείες που είναι στο φιλικό διακανονισμό, εταιρείες που όταν θα τις πάρεις τηλέφωνο… θα βρεις έναν άνθρωπο να κάνεις τη δουλειά σου. Το φτηνό ασφάλιστρο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Πολλά συμβόλαια μπορεί να είναι φτηνά αλλά είναι παράλληλα τελείως γυμνά καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν ούτε τη νομική προστασία, ούτε το προσωπικό ατύχημα, ούτε την κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα.
Συνεργαζόμενα συνεργεία; Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συνάψει συνεργασίες;
Υπάρχουν πολλές εταιρείες που δουλεύω και συνεργάζονται μαζί τους. Βέβαια εδώ θίγεται ένα άλλο θέμα καθώς ο ασφαλισμένος πρέπει να βρίσκει και ανταπόκριση όσον αφορά τη ζημιά του και την ποιότητα των υπηρεσιών. Γιατί ξέρετε η δουλειά του ασφαλιστή δεν είναι μόνο να πουλάει φτηνά ασφάλιστρα, είναι να εξυπηρετεί τον πελάτη του την ώρα της αποζημίωσης. Ναι υπάρχουν συνεργεία που είναι πολύ σωστά και τίμια.
Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω στον κλάδο αυτοκινήτων είναι ότι θα πρέπει στο θέμα των ανασφάλιστων να προχωρήσει ο νόμος, να εφαρμοστεί, γιατί δυστυχώς αν δεν πέσουν πρόστιμα ο κόσμος δεν πρόκειται να κινητοποιηθεί.
O ασφαλισμένος πρέπει να βρίσκει και ανταπόκριση όσον αφορά τη ζημιά του και την ποιότητα των υπηρεσιών.
Ασφαλιστική Συνείδηση υπάρχει στην πόλη του Άργους;
Στο Άργος το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μια κινητικότητα στον κλάδο λόγω και της ανάπλασης που γίνεται στην κεντρική πλατεία που υπολογίζουμε να φέρει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα άρα και ανάπτυξη. Το Άργος έχει να δείξει αξιοθέατα μιας και είναι μια ιστορική πόλη, με το αρχαίο θέατρο, το κάστρο, το μουσείο.
Η ανάπλαση που γίνεται στην πλατεία; Έχει ασφαλιστικό ενδιαφέρον;
Θα σας πω, επειδή τυγχάνει να είμαι και αντιδήμαρχος στην πόλη αυτή, και γνωρίζω τη δουλειά καλά, αυτό το έργο ήταν μέσω ΕΣΠΑ και το ανέλαβε μια τοπική εταιρεία. Αυτή η εταιρεία με τη σειρά της ασφάλισε το έργο για αστική ευθύνη σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία ενώ οι εργάτες είναι ασφαλισμένοι από το δημόσιο. Τώρα για τους εργάτες του εργολάβου δεν γνωρίζω αν τους έχει ασφαλίσει. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι γίνονται έλεγχοι από όλες τις εποπτικές αρχές για την ορθή υλοποίηση του έργου.
Και από πλευράς ανταγωνισμού; Τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων έχουν διεισδύσει στην αγορά σας; 
Και direct και bancasurance ανήκουν σε κοινό παρανομαστή. Το direct έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη αλλά απ’ότι γνωρίζω σε μικρό ποσοστό. Ο ασφαλισμένος θέλει τον ασφαλιστή του. Έχω πολλούς πελάτες που είχαν ασφαλιστεί μέσω Ίντερνετ, τους έτυχε ένα τροχαίο, δεν βρήκαν ανταπόκριση από επαγγελματίες οπότε και απογοητεύτηκαν. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάει μακριά αυτή η ιστορία και πως θα παραμείνει σε μικρό ποσοστό. Τώρα όσον αφορά για τις τράπεζες, εκεί υπάρχει θέμα. Το βλέπω σε όλα τα προϊόντα. Όχι μόνο στο αυτοκίνητο. Ενώ λοιπόν είναι δικαίωμα του πελάτη να επιλέξει πού θα ασφαλίσει το δάνειο του, μου έχει τύχει οι υπάλληλοι τράπεζας να προασπίζονται ένα σωρό δικαιολογίες προκειμένου να τον ασφαλίσουν εκείνοι ακόμα και αν το συμβόλαιο που προτείνω εγώ είναι φθηνότερο ή με περισσότερες καλύψεις. Το τελευταίο διάστημα το παρατηρούμε έντονα και σε συγκεκριμένες τράπεζες. Ονόματα δεν λέμε αλλά είναι γνωστό σε όλους.
Και τέλος μαύροι κωδικοί. Είναι σε έξαρση; Πιστεύετε ότι μπορούν να εντοπιστούν;
Υπάρχουν αρκετοί. Στο Επιμελητήριο οι εγγεγραμμένοι είναι γύρω στους 60 με 70. Αυτοί με τους μαύρους κωδικούς δεν είναι νέα ιστορία. Εδώ και χρόνια υπάρχουν, την έχουν σαν δεύτερη και τρίτη δουλειά. Είναι ο άλλος φανοποιός και πουλάει ασφάλειες. Δυστυχώς έχουν στηθεί ολόκληρα γραφεία έτσι. Υπάρχει και παραπληροφόρηση και γι’ αυτό το επίπεδο του ασφαλιστή είναι τόσο χαμηλό σε σχέση με το επίπεδο του ασφαλιστή στη Γαλλία, στην Αγγλία στην Αμερική. Οι ασφαλιστές εκεί είναι σοβαρό επάγγελμα. Διότι όταν έχεις να κάνεις με την περιουσία κάποιου ή τη ζωή του δεν μπορείς να παίζεις. Είναι ένα σοβαρό θέμα. Πιστεύω ότι οι μαύροι κωδικοί είναι δεκαπλάσιοι από τους νόμιμους. Αυτήν τη στιγμή μας κλέβουν τη δουλειά μας. Και δεν είναι μόνο οι μαύροι κωδικοί, είναι και οι περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν βγάλει άδεια στο όνομα της γυναίκας τους και εκμεταλλεύονται τις γνωριμίες και τον κύκλο που έχουν από το χώρο εργασίας τους. Και σας ρωτάω. Πού είναι οι έλεγχοι από την εποπτική αρχή; Πού είναι η αυστηρή εποπτεία ώστε να απομονωθούν αυτά τα περιστατικά;
Μαϊμού Ασφαλιστές;
Όσον αφορά τώρα τους μαϊμού ασφαλιστές δεν είναι πολλοί αλλά δυστυχώς υπάρχουν στην πόλη του Άργους. Υπάρχουν περιστατικά όπου ένας συγκεκριμένος κύριος έχει εξαπατήσει για πολλά χρόνια κατοίκους. Εδώ μιλάμε για εγκληματικές ενέργειες. Και δεν είναι μόνο αυτός. Είναι και άλλοι. Ευτυχώς δεν έχει γίνει κάτι πολύ συνταρακτικό όπως ένα σοβαρό τροχαίο. Δυστυχώς όμως μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκαλυφθεί η δράση του.