Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Αντιμετώπιση εχθρών των εσπεριδοειδών με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους

Αποτέλεσμα εικόνας για Ναύπλιο η εσπερίδα «Αντιμετώπιση εχθρών των εσπεριδοειδών με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2017, στο ξενοδοχείο Αμαλία στο Ναύπλιο η εσπερίδα «Αντιμετώπιση εχθρών των εσπεριδοειδών με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης  Αργολίδας  Αναστάσιος Χειβιδόπουλος και ο Βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ανδριανός. Οι
βουλευτές Αργολίδας,  Γιάννης Γκιόλας του ΣΥΡΙΖΑ, και Γιάννης Μανιάτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  απέστειλαν χαιρετισμό που διαβάσθηκε στην εκδήλωση. Επίσης  παραβρέθηκε  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας & Όμορων Νομών  και οι Διευθυντές των ΔΑΟΚ Τριφυλίας  και Κορινθίας.


Σημειώνεται ότι, περισσότεροι από 140 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς επιστήμονες των τεσσάρων ερευνητικών ιδρυμάτων (ΕΛΓΟ Δήμητρα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα,  καθώς επίσης και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου. Επισημαίνεται ότι το έντομο αυτό  αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό των καρποφόρων δέντρων στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο..
Ακόμη εκτός  από την άμεση ζημιά στην παραγωγή, η μύγα της Μεσογείου αποτελεί έντομο καραντίνας για πολλές χώρες οι οποίες εισάγουν νωπά φρούτα από τη χώρα μας και ιδιαίτερα από την περιοχή της Αργολίδας. Τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία της μύγας της Μεσογείου στις εξαγωγές συζητήθηκαν ενδελεχώς και προτάθηκαν τρόποι αντιμετώπισης.
 Επιπλέον, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «LIFE BIODELEAR» που συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά την ανάπτυξη  στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου. Αυτή βασίζεται στην χρήση του νέου ελκυστικού ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ, το οποίο είναι περιβαλλοντικά ασφαλές και μη  τοξικό τόσο για τον άνθρωπο όσο  και για άλλους θερμόαιμους οργανισμούς. Αυτή στηρίζεται  στην  μαζική παγίδευση των ενηλίκων του εντόμου. Η πιλοτική, πειραματική εφαρμογή της παραπάνω στρατηγικής σε οπωρώνες εσπεριδοειδών στην περιοχή Κάμπος της Χίου έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα αφού  παρατηρήθηκε  σημαντική μείωση  των  ποσοστών  προσβολής από τη μύγα της Μεσογείου τόσο σε μανταρίνια όσο και σε πορτοκάλια. Η συστηματική καταγραφή της βιοποικοιλότητας των αρθροπόδων, των υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και παραγόντων που αφορούν στους εδαφικούς πόρους των πειραματικών οπωρώνων έδειξε ότι, η εφαρμογή της μαζικής παγίδευσης με το ελκυστικό ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ, ως τμήμα μιας γενικότερης στρατηγικής διαχείρισης των πληθυσμών της μύγας της Μεσογείου, μπορεί να αποτελέσει ένα βιώσιμο εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης του εντόμου που θα συμβάλει στην αειφορική παραγωγή νωπών φρούτων.
Στο τέλος τη εσπερίδας συζητήθηκαν τα γενικότερα εντομολογικά προβλήματα της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών και η δυνατότητα εφαρμογής της στρατηγικής μαζικής παγίδευσης στην περιοχή της Αργολίδας.
Οι επιστημονικοί φορείς του έργου «LIFE BIODELEAR» και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρική Αργολίδας δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και να διερευνήσουν τρόπους για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών και μεθόδων αντιμετώπισης της μύγας της Μεσογείου στην περιοχή της Αργολίδας

                                                              

                                                        


                                                                         Ο   Προϊστάμενος της Υπηρεσίας


                                                                                     Δημήτριος  Δήμου
                                                               Γεωπόνος