Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ανδριανός στην εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους


Ανδριανός στην εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους: Τα αρχεία είναι η ζωντανή μνήμη μιας κοινωνίας, είναι η πρωτογενής δεξαμενή από την οποία αντλούμε για να κατανοήσουμε, για να ερμηνεύσουμε, για να στοιχειοθετήσουμε τη μελέτη της ιστορικής πραγματικότητας.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην εορταστική εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους με τίτλο “εκ γυναικός... πηγάζει τα κρείττω”.

Ο κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:


“Τα αρχεία είναι η ζωντανή μνήμη μιας κοινωνίας, είναι η πρωτογενής δεξαμενή από την οποία αντλούμε για να κατανοήσουμε, για να ερμηνεύσουμε, για να στοιχειοθετήσουμε τη μελέτη της ιστορικής πραγματικότητας. Είναι γι' αυτό χρέος κάθε σύγχρονης πολιτείας να φροντίζει όχι απλώς για τη διάσωση και την συστηματοποίηση του αρχειακού υλικού, αλλά και για την απρόσκοπτη πρόσβαση σ' αυτό κάθε ειδικού ερευνητή και κάθε πολίτη που ζητά να εντρυφήσει στον πλούτο αυτό.

Ιδιαίτερα σήμερα, οι δυνατότητες τις ψηφιακής τεχνολογίας επιτρέπουν αυτό που σε άλλες εποχές θα φάνταζε αδιανόητο: την ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση, ακόμη και απομακρυσμένα, στο πρωτογενές ιστορικό υλικό, την αξιοποίησή του από κάθε ενδιαφερόμενο για την παραγωγή νέας γνώσης.

Και το πόσο σημαντικό είναι αυτό καταδεικνύεται και από τη σημερινή εκδήλωση. Η ανάδειξη του αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση στην πατρίδα μας μέσα από τις πρωτογενείς πηγές και τα ιστορικά τεκμήρια, μας βοηθά όλους να κατανοήσουμε σε βάθος την προσπάθεια που απαιτήθηκε για να κατακτήσουμε ως κοινωνία δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα, και ταυτόχρονα βεβαίως, να κατανοήσουμε ότι ο συλλογικός αγώνας για την έμπρακτη κατοχύρωση της ισότητας των δικαιώματων για κάθε πολίτη δεν σταματά ποτέ.


Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της μελέτης της ιστορίας: η συνειδητοποίηση της ιστορικής πορείας με όλες τις παρακάμψεις  και τις επιμέρους οπισθοδρομήσεις της και ταυτόχρονα η συνειδητοποίηση του χρέους κάθε γενιά και κάθε ενεργός πολίτης ξεχωριστά να αναλαμβάνει με προθυμία την σκυτάλη της συλλογικής προόδου και προκοπής”.